Osel domácí

Třída: Savci
Řád: Lichokopytníci
Čeleď: Koňovití
Oslík PepaOslík Pepa

Původ:
Osel je domestikovanou formou osla afrického. Byl zdomácněn hamitskými národy v oblasti řeky Nil. Je chován v jižní Evropě, Asii a Africe. V 16.stol. jej Španělé vyvezli i do Ameriky. Nenáročný vytrvalý tvor, slouží především jako dopravní prostředek, ale i jako zdroj masa, mléka a kůže

Potrava:
Jeho potravu tvoří převážně trávy, různé byliny a někdy i tuhé listí křovin.

Rozměry:
Oslové patří mezi lichokopytníky. Stavbou těla se oslové podobají primitivním druhům koní. Mají poněkud kratší nohy a větší hlavu. Hřebec měří v kohoutku kolem 122 cm, klisna přibližně 115 cm.

Rozmnožování:
Mláďata přichází na svět zjara nebo počátkem léta po jedenácti měsíčním vývoji v děloze matky. U samice nastupuje březost pouze jednou za dva roky a vrhá jen jednoho potomka. Hříbě je schopné samostatného pohybu již po dvou hodinách. Jeho nevýhodou je rychlý nástup unavenosti. Po dvou týdnech života je již schopné následovat stádo při útěku. Ve stáří jednoho měsíce se nachází pravidelně v přítomnosti celého stáda. Mládě saje mateřské mléko celý rok, ale bylo by schopné se bez něho obejít již ve 4. měsíci života.
Ve volné přírodě se dožívají 10-15 let, v zajetí i 40 let.

Zajímavosti:
Po celá tisíciletí byl osel využíván jako silné, houževnaté, tažné a nenáročné zvíře. Je schopný nést velmi těžký náklad, až 300 kg, na dlouhé vzdálenosti s minimálními nároky na množství i kvalitu vody.